Hradec Králové florbal team

17. 11. 2010 - 3. výročí založení týmu

30.11.2010 12:10

Redakce PLESKu samozřejmě nezapomněla na 3. výročí založení FBC Tornados, které připadlo na 17. listopadu tohoto roku. Zatímco si pracující lid užíval volno díky svátku za den boje o svobodu a demokracii (případně studentstva), tak pro modro-bílé to znamenalo jen další den příprav na boje o titul v FLAHK , protože sezóna 2010/11 je v plném proudu.

Protože již v loňském roce přispěl náš kolektiv do historické a statistické mozaiky týmu zajímavým dílem „Střípky, okamžiky, milníky, hranice, rekordy a statistiky k výročí týmu TORNADOS,“ tak jsme se i letos rozhodli jít stejnou cestou a přinést fanouškům týmu další pohled „pod pokličku statistického hrnce.“

Tentokrát se do našeho hledáčku dostala tabulka vítězných gólů. K 27. 11. 2010 mají Tornados za sebou přesně „baťovských“ 199 odehraných soutěžních utkání, z nichž plných 153 ukončili jako vítězové. Tudíž není od věci podívat se na to, kdo z hráčů si jako „třešničku na dortu“ připsal kolik vítězných gólů:

 

Přehled vítězných gólů k 27. 11. 2010

Jméno

Post

#

GP

G

GWG

Michal Skrovný

Ú

16

158

205

55

Ondra Špalek

Ú

5

191

115

24

Tomáš Jakoubek

Ú

74

160

86

18

Jiří Zedka

O

73

199

67

15

Tomáš Bouz

Ú

10

151

44

14

Ondra Dušek

Ú

13

119

31

7

Martin Špalek

O

75

167

29

7

Jarda Bleha

Ú

7

128

48

3

Lukáš Vodák

O

4

57

5

2

Karel Brejcha

Ú

-

7

6

2

Libor Voleský

O

-

20

7

2

Michal Solich

Ú

-

7

1

1

Joska Janeček

O

19

33

5

1

Jiří Krátoška

O

17

51

10

1

Milan Hajn

Ú

-

10

13

1

… Kanonýr Michal na konci jednoho z jeho typických „slalomů“…

Přehledu jasně dominuje „sharpshooter“ Michal, jehož 55 vítězných branek dává zajímavou informaci o tom, že každý jeho čtvrtý zásah přináší týmu plný počet bodů. Překvapením není ani druhé místo dvorního nahrávače Ondry Špalka, který stále drží ve stejných parametrech hodně slušný průměr na číslovce 5. Stejně je tomu tak i u druhého centra týmu Tomáše „Koubka“ Jakoubka, který ze svých 86 celkových tref dokázal přinést týmu body v 18ti případech. Dále máme kapitána týmu Jiřího „Jířana“ Zedku, který jako ofenzivní bek často a úspěšně podporuje útočné snahy mužstva. V jeho 15ti vítězných zásazích jsou i některé velmi důležité, jak se ostatně ještě dozvíme z následujícího textu. Všem však dokázal v nadsázce „vypálit rybník“

Tomáš Bouz, který dociluje zásahu za 3 body v průměru každým 3 gólem! To je možná trochu překvapivé zjištění, ale poprávu ukazuje na cennou hodnotu jeho brankových zápisů.  

 

… Tomáš zřejmě přemýšlí, koho si vítězným gólem podá příště … 

Takže úvodní statistickou tabulku máme úspěšně za sebou a nyní se pojďme podívat na důležité vítězné góly v rozdílu o jednu branku individuálně. Dalo by se také říci tak nějak „pod lupou“ a připomeňme si okamžiky, které přinesly modro-bílým Tornados mohutné injekce endorfinů.

Pokud pojedeme v časové posloupnosti, tak hned prvním důležitým gólem byl zásah Ondry Špalka v semifinále prvního turnaje týmu v H-Centru ve Starém Hradišti 17. listopadu 2007. Tehdy se začala rodit šňůra „derby“ zápasů proti Patapufu Pardubice a právě v pavouku play-off nasměroval tým k zisku pozdějších stříbrných medailí značnou měrou díky své úspěšné dorážce tento asistent kapitána hrající stabilně s číslem 5 na dresu.

V březnu 2009 se v Předměřicích během první sezóny FLAHK  blýsknul tehdy ještě poměrně „sváteční střelec“ Martin Špalek, který z pozice beka zajistil postup týmu ve čtvrtfinále play-off přes Laviny.

V dubnu téhož roku Tornados „válčili na více frontách“ zasebou a odrazilo se to i v našem přehledu. V těžkém a fyzicky náročném víkendu 25. – 26. 4. se modro-bílí představili nejprve v sobotu v České Třebové a poté během neděle také tradičně i ve Starém Hradišti. Napínavé finále proti mladému týmu UNIHOC Team Dolní Újezd v České Třebové rozhodl v prodloužení úspěšnou dorážkou Tomáš Bouz . Den nato v H-Centru nejprve „poslal domů“ v semifinále Martin Špalek koho jiného než Patapuf Pardubice, aby v nervy drásajícím a hodně tvrdém finále proti týmu Canada (složenému z mladých hokejistů) přišel ke slovu kapitán týmu Jiří „Jířan“ Zedka se svým neomylným blafákem alá „Martin Procházka.“ Spolu s Radimem Špalkem hájícím branku ještě naposledy s florbalovou hokejkou tak rozhodli během samostatných nájezdů výsledkem 1:0 o zisku „zlatého hattricku“ v H-Centru.  

… Radim během finálových nájezdů proti týmu Canada v H-Centru naposledy jako brankář bez masky a výstroje, ale zato s florbalovou hokejkou…

30. května 2009 Tornados končili svou první sezónu FLAHK v Předměřicích již s jistotou zisku mistrovského titulu, ale i tak neponechali nic náhodě a dokráčeli si i na posledním 8. turnaji pro celkové vítězství. Důležitými stavebními kameny pozdějšího finálového vítězství 3:1 nad Spojenými Silami pak byly zejména výkony obrany v čele s Radimem „The Wall“ Špalkem, který dokázal udržet ve čtvrtfinále „na uzdě“ střelce Sokolu Předměřice a v semifinále poté hráče Joker Teamu Jaroměř. Pod oba výsledky 1:0 se však podepsali zejména úspěšní střelci Ondra Špalek (Sokol) a Michal Skrovný (Joker) .

Nyní se dostáváme do závěru sezóny 2008/09 a tím pádem k premiérové účasti Tornados na celorepublikovém turnaji „Open Game“ v Brně. Zde se na konci základní skupiny F střetli modří s týmem FBC Skirent Vrchlabí. Podvečerní zápas Tornáda otáčela ze stavu 2:0 a nakonec jej opravdu obrátila ve svůj prospěch přesně mířenou střelou po zemi k tyči od Ondry Špalka pouhých 12 vteřin před koncem hrací doby.

 

…Spontánní reakce po úspěšném zásahu v podání Tomáše, Jířana a Koubka…

Na podzim 2009 odstartoval druhý ročník FLAHK, který se již nehrál turnajovým způsobem, ale byl nalosován jako dlouhodobá soutěž hraná do tabulky. Mimo pravidelných měsíčních intervalů v Předměřicích se několik utkání dohrávalo nebo předehrávalo v nově postavené hale v Třebši. Právě zde svedl 7. října los dohromady proti sobě tréninkové sparingpartnery Tornados a Myšáky Hradec Králové. V takticky hraném utkání platil dlouho stav 1:1. Cca. 15 vteřin před koncem nejprve neproměnil samostatný nájezd ostrostřelec Myšáků Karel Brejcha, kterému vystavil stopku v brance semaforem Radim. Míček urychleně putoval dlouhým lobem až na opačnou stranu, kde se zásluhou buldočího důrazu a důslednosti podařilo Michalovi dorazit míček za záda gólmana přesně s vypršením hracího času, tedy v poslední vteřině zápasu. Ustavil tak nepřekonatelný rekord Tornados v podobě dosáhnutí gólu v nejdéle možném čase, protože setiny vteřiny na této úrovni nejsou ještě pořadatelé schopni měřit

 

Během vánočních svátků 2009 nedopřál týmový management svým hráčům žádného oddychu zřejmě proto, aby se z těl před FLAHK dostala přebytečná kila získaná z bramborového salátu, řízků a cukroví. Na programu tak byl „Vánoční turnaj v Nové Pace.“ Výsledkem tohoto zřejmě nejlépe odehraného a kvalitně obsazeného turnaje v dosavadní historii Tornados bylo první místo a ukořistění poháru vítězů, na který si „brousili“ zuby zejména domácí Falcons a nebo Špindl Ubals. Oba týmy hrající registrovanou soutěž ČFbU – 3. ligu. O postupu do finále právě přes Špindl Ubals se postarala v klíčových okamžicích dvojice Radim – Koubek. „The Wall“ za svá záda nepropustil ani jeden ze tří samostatných nájezdů a naopak Koubek si vzpomněl na své hokejbalové zkušenosti z Nike Street Hockey Cupu a svou exekuci provedl dokonale střelou pod rukou gólmana k tyči.

13. března pořádala FLAHK první ročník svého poháru, kam se mohly přihlásit týmy z celé republiky. Zajímavý systém turnaje dal možnost Tornados oplatit porážku z úvodního utkání Patapufu Pardubice a to přímo ve finále tohoto ročníku. Katem, který nakonec pardubické „popravil“ nebyl nikdo jiný než neohrožený a neúnavný bojovník Ondra „Chuck“ Dušek, který svou vymetenou šibenicí na 2:1 vystřílel prémiový pohár pro modro-bílé.

 

1. května 2010 zajistil kanonýr Michal svým gólem na 2:1 ve finále proti týmu Amatéři již čtvrté celkové vítězství poháru při páté účasti na turnaji v H-Centru ve Starém Hradišti. Nikoho pak již zřejmě nepřekvapí, že tento specialista na infarktové konce poslal soupeře „do kolen“ 5 vteřin před koncem a odmítl tak adrenalinovou „zábavu“ v podobě samostatných nájezdů.

 

15. května 2010 se pak Tornáda přijela zúčastnit dalšího kvalitního florbalového turnaje „O pohár města Hořice.“ I zde modro-bílí rozhodně nepatřili k horkým favoritům a měli být spíše do počtu pro domácí týmy FbK Sršni Hořice a Jungles Team Hořice (aktivní a v druhém případě vesměs bývalí registrovaní hráči) .  V semifinále proti Jungles Teamu byl opět v permanenci „The Wall“ nebo chcete-li „Mr. Chessman“ Radim, který s přispěním dobře bránícího týmu udržel čisté konto až do prodloužení zápasu. Tam pak neomylně rozhodl „zabiják“ Michal, který poslal tým do finále proti očekávaným Sršňům. Došlo tak k zhatění předem očekávaného prestižního souboje, ale z toho si zejména modro-bílí vůbec nic nedělali J . Finále se pak nezačalo vyvíjet moc dobře a v půli platil stav 3:1 pro soupeře. Jenže mocný finiš z říše snů přinesl nakonec vítězství… 25 vteřin před koncem nahazoval Jířa lob od vlastní branky až na útočnou polovinu tak dobře, že gólman soupeře přes clonícího Koubka propustil děrovaný míček až za svá záda!

Touto trefou se tak Jirka zapsal do dějin Tornados stejně nesmazatelně, jako již předtím Michal zmiňovaným zásahem v poslední vteřině.

Když už se zmiňujeme o tomto kanonýrovi Tornád, tak zatím naposledy se „utrhl z řetězu“ ve 3. kole aktuálního ročníku FLAHK 2010/11, kdy za přispění komanda „Legion of Doom“ v podání trojice Michal Skrovný – Ondra Špalek – Tomáš Jakoubek  vytěžil v závěrečném tlaku veledůležité tři body za trefu 1:0 proti Spojeným Silám 20 vteřin před koncem utkání.

Tolik tedy naše dnešní sonda do zatím tříleté oficiální historie FBC Tornados Hradec Králové. Redakce PLESKu doufá, že tyto řádky budou fanoušky týmu i samotnými hráči přijaty s kladným ohlasem a již teď můžeme prozradit, že v přípravě je další podobný materiál tohoto stylu.


Tabulka nulových zápasů o jednu branku.pdf (46,5 kB)

Tabulka důležitých vítězných gólů o jednu branku.pdf (57,1 kB)

 

Kontakt

FBC TORNADOS Hradec Králové

florbaltornados@seznam.cz

Jiří Zedka - 602 770 181

Vyhledávání

    

Patches O'Houlihan: Zapamatuj si pět véček vybíjené: Vybij, vyhni, vyskoč, vyraž a vybij!

 

Termíny očekávaných akcí

 

Trénink TORNADOS

Středa 27. 3. 2024

Hala Předměřice - 19:30

Hradečtí Vikingové

-----------------------------------

Trénink TORNADOS

Středa 3. 4. 2024

Hala Předměřice - 19:30

Myšáci Hradec Králové

-------------------------------------

SEMIFINÁLE FLA HK

Sobota 6. 4. 2024

Hala Předměřice

1. zápas

Spojené síly - 8:00

2. zápas

Spojené síly - 9:30

3. zápas

Spojené síly - 11:00

případný 4. zápas

Spojené síly - 12:30

-----------------------------------

Trénink TORNADOS

Středa 10. 4. 2024

Hala Předměřice - 19:30

Black Riders+ZTP

-------------------------------------

FINÁLE FLA HK

Sobota 13. 4. 2024

Hala Předměřice

Kamikadze - 16:30

-----------------------------------

Trénink TORNADOS

Středa 17. 4. 2024

Hala Předměřice - 19:30

Kamikadze

-------------------------------------

Trénink TORNADOS

Středa 24. 4. 2024

Hala Předměřice - 19:30

Spojené síly

-------------------------------------

Trénink TORNADOS

Středa 1. 5. 2024

Hala Předměřice - 20:30

Hradečtí Vikingové

-----------------------------------

Trénink TORNADOS

Středa 8. 5. 2024

Hala KUKLENY - 21:00

Myšáci Hradec Králové

-----------------------------------

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode